top of page

Představujeme tváře Kávafestu 2022: Robin Blaschke

Robin je jedním z prvních Čechů vlastnících certifikaci Espresso Italiano. V roce 2008 získal titul Barista Abilitato a Assaggiatore del Caffè neboli barista a ochutnávač kávy, pokračoval až k AICAF u Luca Ramoniho, kde si v roce 2013 doplnil vzdělání titulem Maestro del Caffè a Italian Coffee Trainer, jehož je jediným držitelem mimo území Itálie.


Na Kávafestu se můžete s Robinem setkat u stánku Hausbrandt a také si vychutnat jeho přednášku.



Robin Blaschke o sobě:

Mám přibližně dvacetiletou praxi v oblasti gastronomie, absolvoval jsem střední hotelovou školu v Brně. Rodina vlastnila několik barů a restaurací v Brně, získával jsem tedy praxi ještě dřív, než jsem nastoupil na hotelovou školu. V průběhu let jsem si vyzkoušel téměř všechny aspekty práce v tomto oboru. Byl jsem kuchař i číšník, barman a posléze barista.


Barismu jsem se začal naplno věnovat při nástupu do kavárny Gelati v Brně v roce 2002. Za barem v této kavárně byla tvrdá škola - denně jsem vyvařil až sedm kilogramů kávy. Kvalita zde byla sice dle mých dnešních měřítek tristní, ale dalo mi to silný základ do dalšího vývoje. Poté jsem se seznámil s partičkou kolem legendární Brněnské kavárny Alfa, která byla průkopníkem kvalitní Italské přípravy kávy v Brně. Naše spolupráce vyústila v pracovní cstu do Itálie, kde jsme v roce 2008 absolvovali, jako prvních pět čechů vůbec, certifikaci Espresso Italiano. Komické na tom bylo, že jsme v té době měli při testech nejlepší výsledky, i když s námi bylo tehdy dalších 20 Italů. Po návartu z certifikace jsme ještě více začali pracovat na osvětě, však kavárna Alfa se tehdy musela zavřít a tak jsme se rozdělili a šel každý svojí cestou.


Já jsem pomáhal v té době otevírat některé Brněnské kavárny, až jsem zakotvil v Caffé Parnas, které v letech 2010 až 2013 mělo pověst fenomenální kavárny, kde se dělá to nejlepší Italské kafe v Brně. Za barem se skvěl můj certifikační diplom a já jsem měl tehdy volné ruce na rozvíjení svých dovedností a pilovaní techniky přípravy kávy.


Někdy v tomto období se začínám pomalu rozhlížet po tom, abych mohl provádět školení kávy na plný úvazek, jeikož mne možnost předávat znalosti oslovila nejvíce.


Tady začíná nová kapitola mého profesního života. Spojil jsem se s distribuční společností Italské kávy, respektive s její Brněnskou pobočkou a začal se živit jako obchodník s kávou, školitel, servisní technik a barista v jedné osobě. Obnovil jsem napojení na Itálii a jezdil se průběžně vzdělávat v technikách školení a zdokonalovat se v přístupu ke kávě.


Průběh byl velmi zajímavý, protože jsem se setkával se špičkami ve svém oboru v zemi, kde kultura pití kávy espresso vznikla. A přece jen jsou pořád nejlepší v této oblasti Italové, jsou to vizionáři a průkopníci; a neustále vedou světový trh v produkci kávovarů a zařízení na přípravu kávy. Abych se vůbec mohl dál podílet na profesním a profesionálním školení, musel jsem mimo jiné absolvovat testování odborné způsobilosti, což bylo koncipováno tak, že jsem měl jen jeden pokus. Při nesplnění bych již nikdy v životě nemohl žádat o udělení certifikátu Italian Coffee Trainer, který jsem díky úspěšnému složení zkoušky v roce 2013 obdržel.


Dále jsem pokračoval v distribuci Italské kávy na moravě a přitom jezdil školit do Prahy na Českou univerzitu přípravy kávy, která se zformovala na základě mých osvědčení a dostali jsme právo jako jediní v ČR udělovat rekvalifikační oprávnění na obor Barista.


V současnosti se snažím zavést Italský model školení, kdy školitel je nezávislý „freelancer” a školí všechny, kteří o to projeví zájem, nehledě na značku kávy, kterou chtějí prodávat. Protože pravidla správné přípravy kávy jsou platná vždy a pro všechny.








bottom of page