top of page

Festival Two Coffee Champs: Most mezi českými a slovenskými kávovými nadšenci

Už třetím rokem podporujeme to, co nám v minulosti jakožto společnému národu šlo na jedničku – udržování mimořádně pevných vztahů a bratrské spolupráce mezi Čechy a Slováky.



Už třetím rokem podporujeme to, co nám v minulosti jakožto společnému národu šlo na jedničku – udržování mimořádně pevných vztahů a bratrské spolupráce mezi Čechy a Slováky. Snažíme se o to právě naším Kávovým festivalem Two Coffee Champs, který se koná 10. a 11. května v bratislavské Nové Cvernovce. Bratislava je pro to ideálním a strategickým místem, protože se nachází přesně mezi obcí Nová Sedlica na samotném východě Slovenska a Krásné, tedy nejzápadnější obcí Česka. Udělejte si v květnu výlet a přijeďte! Hranice, které naše národy rozdělují, budou mít v těchto dnech pouze symbolický význam a na našem festivalu se budete cítit jako doma.


V loňském ročníku se našeho festivalu zúčastnilo celkem 16 pražíren z Česka na 23 pražíren slovenských. Pro srovnání – ze zahraničí jich přijelo 8. Jasná vazba mezi českou a slovenskou kávovou scénou tu tedy bezpochyby je a vidět jsme to mohli také mezi návštěvníky. I letos zveme české pražírny, aby přijely na náš festival. A nezůstáváme jen u nich – mezi oslovenými jsou stejně jako loni i slovenské a české gastronomické školy, které u nás mají zajištěné zvýhodněné vstupné.


Co od letošního ročníku očekávat? Hlavním tématem bude spojení kávy, umění a hudby. Proč taky ne – vždyť nejeden umělec je milovníkem kávy a každý importér, pražič a barista je zároveň umělcem. V květnu se tak dočkáte vyladěného programu na OST BLOCK stage, kde se vystřídá hned několik kvalitních dýdžejů. Na výběr bude průřez spoustou žánrů: od soulu přes house, funk, groove... zkrátka perfektní muzila do slunečného jarně-letního dne!


V pátek se uskuteční mezinárodní vícekolová soutěž v přípravě filtrované kávy – Brewer’s Showdown – ve které se utká 36 baristů o titul slovenského mistra. Partnerem soutěžní kávy je pražírna Diamond’s Roastery a partnerem soutěže jako takové importérská společnost Chicas Industry. V sobotu nás čeká mimořádná událost – zcela poprvé se v našich končinách setkáte se soutěží Crush the Rush, s jejímž konceptem přišla společnost La Marzocco. Jde o slovenskou národní soutěž pro tříčlenná družstva a jejich cílem optimalizovat pracovní postupy a odpovědnosti, aby zlepšily svůj výkon během jednotlivých úkolů. Naši kolegové z pražírny Goriffee se rozhodli podpořit atmosféru kavárny a vytvoří zde provizorní „coffeehouse“. Stage a hlediště se tak na sobotu promění v kavárnu se vším všudy.

Čeká na vás také vyladěný program v přednáškové místnosti. Své si tu najdou všichni: připravena máme témata ze světa mixologie, marketingu, senzoriky kávy, piva a vína, importu zrn, střípky ze světových soutěží a mnohem více. Ani s workshopovou místností jsme nezaháleli – naučíte se hledat ideální TDS ve filtrované kávě, čeká vás hned několik latte artů, trénování chutí a vůní v kávě, pražení výběrové kávy na vzorkových pražičkách nebo třeba degustace bean-to-cup čokolád.





Pokud plánujete navštívit Festival kávy Two Coffee Champs, zde jsou nejběžnější spojení. Pro všechny platí, že je společný přestup na tramvaj č. 3, ze které byste neměli zapomenout vystoupit na zastávce Námestie Biely kríž:

— Ze železniční stanice v Bratislavě se nejlépe dostanete na zastávku Račianske mýto, kde nastoupíte do tramvaje č. 3.

— Na stanici Bratislava-Petržalka nastoupíte do autobusu č. 99 a potom na zastávce Farského přestoupíte na tramvaj č. 3.

— Pokud přijíždíte z autobusové stanice Mlynské Nivy, máte dvě možnosti bez přestupů: buď nastoupíte do autobusu č. 540 na zastávku Mladá Garda, nebo půjdete na zastávku Americké náměstí a nastoupíte do tramvaje č. 3.

— Pokud přijíždíte z bratislavského letiště M. R. Štefánika, nastoupíte do autobusu č. 61 a poté na zastávce Račianske mýto přestoupíte na tramvaj č. 3.

— Pokud se vaše trasa liší od výše uvedené, jednoduše vyhledejte dopravní spojení prostřednictvím jednoho z pěti portálů doporučených DPB.

Doporučujeme vám stáhnout si jednu z mobilních aplikací podporovaných společností DPB.

Vstupenky si můžete zakoupit na GoOut.net.



bottom of page